Ayam Masak Merah

Saturday, February 29, 2020



Hello!

It's is Ayam Masak Merah timeeeeee! My all time favorite. My friend said this dish is a complementary dish during the raya. I was like..... whattttt....?! I thought ayam masak merah is like an everyday meal because I had ayam masak merah for breakfast sometimes or bila pergi weddings.  I think ayam masak merah from weddings always taste the best!!! Probably because it is free?? Hmmm, free food always taste exceptionally good. 

I thought this dish susah nak buat, but oh boy it is sooo easy peasy! You can do this with your eyes closed. Ok, just kidding! Ignore this one. Let's get back on track, shall we?

So, here are some ingredients we need to make a scrumptious ayam masak merah that you can't keep off your mind. 

Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam
  • 2 sudu serbuk kunyit
  • 2 biji bunga cengkih 
  • 1 biji bunga lawang
  • 1/4 cawan air 
  • 2 sudu tomato puree // tomato sos
  • 2 batang daun bawang
  • Gula dan garam secukup rasa
  • Minyak masak untuk menumis 

Bahan kisar
  • 1 bawang merah besar
  • 1/2 bawang holland
  • 1 inci halia
  • 5 ulas bawang putih
  • 4 sudu cili kisar * Rebus dua genggam cili kering, then kisar halus

Cara-cara



1. Lumur ayam dengan garam dan kunyit. Goreng sampai separuh masak. Set aside. 
** Saya skip part goreng ayam. Saya just masukkan dalam oven dan bakar at 375F/200C selama 1/2 hour. Untuk bakar dalam oven, lumur ayam dengan minyak zaiton. Nak masak guna airfryer juga boleh.


2. Panaskan minyak untuk menumis, masukkan bunga lawang dan bunga cengkih.


3. Apabila dah naik bau, masukkan bahan kisar dan tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan tomato puree. Kacau sebati.



5. Masukkan air. Biarkan mendidih dan kuah menjadi pekat.



5. Masukkan ayam goreng dan kacau sebati.
6. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 

Dah siap! Garnish dengan daun bawang atas ayam. Boleh makan dengan nasi putih. Boleh jugak buat lauk untuk nasi minyak or nasi tomato. Selamat mencuba!









No comments

Post a Comment