Dumpling Ayam (Chicken Potsticker)

Saturday, February 29, 2020



Howdy y'all,

I ordered shrimp potstickers last time from a restaurant around here and they were just okay! they were pretty pricy though. I paid 5 bucks for just 5 potstickers. That's what you have to pay if you are lazy :P But, lazy no more cause this girl made her own potstickers! The total cost for everything was roughly $15!! And I got like 30 of them. I brought some to work too the other day and semua orang love it! What an achievement! I can throw a dumpling party after this. 

Before we go to the cooking part, just so you know, potsticker is a type of dumpling. Apparently, (I have no idea benda ni true or not). Potsticker ni tercipta by mistake. The chef initially wanted to make boiled dumpling, but for some reason dia terlupa dia tengah masak dumpling and bila dia pergi check his dumplings, semua air dah kering and dumpling tu jadi crispy. Wow gitu kan. Dia macam, tak semua mistakes tu bad, kadang-kadang mistake tu boleh jadi punca kebahagian orang lain. Tetiba je kan nak berfalsafah. Sekian sahaja tedtalk saya untuk session ini. Ayuhla kita masak. 

Bahan-bahan



Kulit dumpling (I bought it from the store)

Bahan untuk filling:
2 mangkuk ayam kisar
1 sudu kecil halia kisar 
1 sudu garlic powder *boleh pakai bawang putih cincang if takde
4 batang daun bawang *cincang halus
1/4 kubis *cincang halus
1/2 batang lobak merah *cincang halus
1/4 bawang holland *cincang halus
2 sudu kecil sugar 
2 sudu kicap masin
1/4 sudu kecil garam
1 sudu kecil lada putih
3 sudu kecil minyak bijan



Bahan untuk dipping sauce: 
2 sudu kicap masin
1/2 sudu gula
2 sudu kecil chili flakes
1 sudu daun bawang
1 sudu minyak bijan

Cara-cara



1. Campurkan semua bahan filling potstickers dalam mangkuk besar dan kacau sehingga sebati. 


2. Nak assemble potsticker, isi kulit dumpling dengan satu sudu kecil filling dia dekat tengah. Kelim sekeliling kulit sampai kemas. Boleh tengok youtube video cara nak seal the dumplings. 


3. Cara nak masak dia, masukkan 1 sudu kecil minyak masak atas pan. Oleskan minyak atas pan, masukkan dumpling tadi. Biarkan bawah dumpling garing.


4. Apabila garing, masukkan 1/3 cawan air dan biarkan mendidih. Tutup pan dan tunggu sehingga air kering. 
*make sure guna api yang perlahan. Biasanya mengambil masa 10 minit untuk masak. 
5. Untuk dipping sauce, campurkan semua bahan dan garnish dengan daun bawang. 


Serve potstickers tadi dengan dipping sauce! 

Kalau tak nak pan-fried, boleh jugak rebus ataupun steam. Tapi kalau steamed or boiled, dia tak panggil potsticker dah la. 

Potstickers sedap kalau makan panas panas. Bukan je jimat kalau buat sendiri tapi dapat banyak pulak tu. Kalau nak lagi best ajak satu kampung buat. Nak kelim dumpling sorang-2 agak lama nak siapkan ye tapi worry not because the final product is the best. 

Voila!

No comments

Post a Comment