Ikan Bakar Air Asam

Saturday, July 27, 2019




Bahan-bahan:
  • 1/2 ekor ikan mackerel
  • 2 ulas garlic *kisar kasar
  • 1 inci belacan*kisar kasar
  • 10 tangkai cili padi *kisar kasar 
  • 2 sudu asam jawa adabi 
  • 1/2 cawan air 
  • 1/2 limau nipis
  • 1 bawang holland *hiris halus
  • 1 biji tomato *potong dadu 
  • 1 biji jalapeno *hiris halus
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
Cara-cara
  1. Bakar ikan di atas pan guna api sederhana. (It is totally up to you nak bakar or rebus, as long as it is edible)
  2. Untuk air asam. Kacaukan asam jawa dengan air sehingga larut. 
  3. Masukkan bahan kisar kedalam air asam jawa. Kacau hingga sebati. 
  4. Masukkan bawang holland, tomato, dan jalapeno ke dalam air asam tadi. 
  5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  6. Tabur kuah air asam ke atas ikan bakar tadi. Voila! 
p/s: Make sure tak salam dengan orang lain after makan or you will kill them with that pungent smell. 


No comments

Post a Comment