Bahan-bahan:
- 1/2 ekor ikan mackerel
- 2 ulas garlic *kisar kasar
- 1 inci belacan*kisar kasar
- 10 tangkai cili padi *kisar kasar
- 2 sudu asam jawa adabi
- 1/2 cawan air
- 1/2 limau nipis
- 1 bawang holland *hiris halus
- 1 biji tomato *potong dadu
- 1 biji jalapeno *hiris halus
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Cara-cara
- Bakar ikan di atas pan guna api sederhana. (It is totally up to you nak bakar or rebus, as long as it is edible)
- Untuk air asam. Kacaukan asam jawa dengan air sehingga larut.
- Masukkan bahan kisar kedalam air asam jawa. Kacau hingga sebati.
- Masukkan bawang holland, tomato, dan jalapeno ke dalam air asam tadi.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Tabur kuah air asam ke atas ikan bakar tadi. Voila!
p/s: Make sure tak salam dengan orang lain after makan or you will kill them with that pungent smell.
No comments
Post a Comment