Resepi Yong Tau Foo

Tuesday, May 21, 2019


Kah! Tittle tak nak kalah gitu. Resepi Yong Tau Foo ni banyak kali jugak lah buat trial and error. Kang, share awal-awal lepastu naya tak jadi.Kah! Sebab bila first time buat tak jadi sebab main baling-baling ingredients sesuka hati. Lagu tu lee jadinya.

Dalam banyak-banyak makanan kat pasar malam, yong tau foo is always in my to buy list. Beli yong tau foo ni seronok sebab boleh pilih apa benda nak sumbat dalam mulut. Part yang tak seronoknya, nak bayar tu macam dia macam surprise gitu. Rasa macam amik secoet je, tetiba bayar RM15. Kah! Rasakan siapa suruh tamak haloba tak ingat dunia. Syaitan semua tu!

Okay geng, kita start sekarang.

Bahan-bahan

4 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar tepung jagung *dilarut dalam 1/4 cawan air
5 besar sudu kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sos ikan
1/4 bawang holland
1 inci belacan
2 biji bawang putih
2 1/2 cawan air
2 sudu gula
Garam secukup rasa
1 genggam kangkung ataupun spinach
1 paket assorted fishball
2 sudu sesame seed untuk garnish

Cara-cara:

1. Di atas api yang sederhana, panaskan air dan gula sehingga mereneh.
2. Masukkan cili kisar, bawang putih, bawang holland, kicap manis, sos tiram, sos ikan. Biarkan mendidih.
4. Setelah kuah mendidih, kisar kuah tadi sedikit demi sedikit sehingga semua bahan hancur.
5. Panaskan semula kuah tadi atas api sederhana.
6.Masukkan air bancuhan tepung jagung. Kacau dan biarkan sehingga kuah pekat. (Kalau kuah tak pekat, tambah lagi air bancuhan tepung jagung).
7.Tambah garam dan gula jika perlu. Biarkan sejuk dan siap untuk dihidang.

Okay tu baru siap kuah! Sabaq sat!

Untuk fishball tu semua boleh steam atau rebus kejap. Aku prefer steam daripada rebus sebab rasa fishball tu tak hilang. Rebus atau steam dalam dalam 5-7 minit macam tu. Sayur tu boleh celur sekejap je. Bila layu sikit boleh la angkat. Lepas siap tu, boleh la hidang macam gambar kat atas tu. Bolehlah tabur sesame seed kat atas tu. Tabur sesame seed takpe, jangan tabur janji lepastu tak tunai okay geng.

Sekian dan enjoy!





No comments

Post a Comment