Super Crunchy Korean Fried Chicken

Wednesday, May 15, 2019



Uuuuu sexynya ayam goreng kat atas ni *drooling*. Lagi-lagi tengah puasa ni. Saya tau ramai je yang suka makan ayam goreng ni especially kalau korean fried chicken. Dekat US ni sangat susah untuk dapatkan ayam goreng yang halal. Kalau ada pun, mesti rasanya sangat masin. Resepi ni saya belajar daripada kawan korean saya dekat US. 


Oh ye, kasi tips skit! Kah! bajet chef pulak nak bagi tips :3 Duh! Okay serious, kalau nak ayam goreng lagi crunchy hang semua tak leh kedekut minyak. Kalau tak ayam goreng kau makan segan ah nak jadi crunchy. Lagi satu, aku suka guna tepung jagung daripada all purposes flour. Haritu, aku buat "experiment" guna dua jenis tepung ni. Konklusinya, kalau pakai tepung gandum, ayam goreng tak crunchy sangat and dia more to  keras sikit compared to kalau guna tepung jagung. Nak goreng ayam ni bukan saje melatih kau untuk bersabar, tapi dia latih kau jadi extra rajin juga sebab nak ayam crunchy kau kena buat "double fry". Nanti baca lah cara kat bawah. Itu je lah kut tips kita pada hari ini. Moh le goreng ayam.


Bahan- bahan:


Ayam Goreng
0.5 kg chicken wing ( ni rasanya dalam 2 mangkuk la juga)
1 cawan tepung jagung
4 sudu tepung beras *optional
1 biji telur
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil paprika
Garam secukup rasa
2 cawan minyak


Glaze 
2 sudu unsalted butter
4 ulas bawang putih
4 batang cili kering
1
½  sudu chili flakes (aku pakai brand Stonemill Essential) 
3 sudu madu
½ sudu kecil sesame oil
Sesame seed
2 batang spring onion *optional (time aku buat ni tak de so takde lah dalam gambar, ahaks!)
2 sudu besar air
Garam secukup rasa


Cara-cara:


1.  Potongkan chicken wing kepada dua bahagian. Perapkan ayam dengan lada hitam, paprika, dan garam selama 15 minit. 
2. Campurkan tepung beras dan tepung jagung. Masukkan garam lebih kurang 1 ½ sudu kecil. 
3.  Pecahkan telur kedalam perapan ayam. Kacau sebati. 
4.  Panaskan minyak dan tunggu sehingga minyak betul betul panas. Salut ayam yang diperap tadi
kedalam tepung. Goreng ayam sehingga masak.
5.Setelah masak, toskan ayam . Kemudian, goreng lagi sekali semua ayam yang telah digoreng tadi selama 2 minit. 
6. Panaskan butter dengan api yang kecil. Kemudian, masukkan bawang putih, dan cili kering. Kacau sehingga bawang putih kekuningan.
7.  Masukkan madu, garam, chili flakes,  dan air. Kacau continuously sehingga kuah jadi pekat dan berbuih.
8.  Masukkan ayam dan gaul rata dengan kuah tadi. 
9. Taburkan sesame seed dan spring onion yang teal dipotong. Ikut suka hati korang la nak potong macam mana asal boleh telan. 

Lepas tu siap la. Boleh la berangan makan ayam goreng ni dengan oppa oppa sekalian. Uuuuu fancy schmancy.  Jap, tunjuk lagi sekali gambar supaya kau rasa lagi tak sabar nak makan.



jal meokeossseumnida! 






No comments

Post a Comment