Improvised Laksa Penang

Sunday, May 12, 2019




Salam Ramadhan!!!!! So, haritu teringin sangat nak berbuka puasa dengan laksa penang. Dari jam 4 petang dah google gambar laksa penang. Kalau nak buat laksa penang betul betul ikut resepi memang tak kan wujud la laksa penang tu depan mata tu. Oleh yang sedemikian, aku cuba improvise sikit resepi ni sebab dekat US ni banyak jugak bahan yang tak jumpa. Semuanya limited tapi insyAllah resepi ni boleh lah ubat kerinduan dekat laksa penang tu. Before hang semua cuba resepi ni, aku dah kasitau kalau ikut resepi ni takdelah rasa laksa penang tu bebetul pure. Resepi ni aku khaskan untuk mereka mereka yang jauh diperantaun.

Ayuhlah kita masak sekarang. Okay jap, sebelum tu click here dulu untuk dapatkan "tips" supaya masakan kamu semua lagi sedap. Aku malas nak taip.

Bahan bahan kuah laksa:

1 tin ikan mackerel dalam air *nak pakai ikan tuna pun boleh
4 sudu cili kisar
3 cawan air
1/2 bawang merah *saiz besar
1 inci belacan *optional
2 batang serai *diketuk
1 ikat daun kesum
2 asam keping
Garam

Bahan hiasan dekat atas laksa hang nanti:


1 genggam spaghetti *boleh juga pakai udon ataupun rice noodle
Telur *direbus
1 biji timun *potong julienne
Lettuce *potong kasar
Bawang merah * potong julienne
Nanas *boleh beli yang dalam tin je dan potong kecil
Limau nipis
Cili padi *dipotong halus

Cara-cara;

1. Rebus spaghetti dan telur dalam periuk yang berasingan.
2. Kisarkan ikan mackerel, bawang merah, dan belacan dengan 1 cawan air sehingga halus.
3. Panaskan 2 cawan air dan masukkan cili kisar, daum kesum, asam keping, dan serai yang telah diketuk kasar.
4. Masukkan ikan, bawang merah, belacan yang telah dikisar. Masak dengan menggunakan api sederhana dan biarkan mereneh.
5. Perasakan dengan garam secukup rasa. Biarkan mendidih sehingga kuah sedikit pekat.
6. Hidangkan kuah laksa penang dengan spaghetti dan jugak bahan hiasan lain.

Fuh, sekejap aje siapnya laksa ni. Tak perlu nak beli tiket terbang balik ke Malaysia sebab nak makan laksa penang je. Buat sendiri pun boleh. Semuanya dihujung jari dan atas kerajinan anda. Enjoy!






No comments

Post a Comment