Bahan-bahan
a) Adunan
- 2 cawan tepung
- 1/2 tepung jagung
- 1 biji telur
- 1 sudu stok ikan bilis
- 1 1/2 cawan air sejuk
- Segenggam tauge
- Segenggam carrot (potong julienne)
- Segenggam bayam
- 1/2 cawan seafood
- Garam
- Minyak masak untuk menggoreng
b) Sos Pencicah
- 4 sudu besar kicap cair (masin)
- 1sudu kecil air
- 1 sudu kecil gula
- 2 sudu kecil minyak bijan
- 1 sudu kecil sesame seeds
Cara-Cara
- Campurkan stok ikan bilis dengan air. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung untuk membuat adunan.
- Masukkan satu biji telur. Kacau rata.
- Masukkan sayur-sayuran dan seafood dan kacau sampai sebati.
- Masukkan garam secukup rasa.
- Panaskan minyak di atas pan. Masukkan adunan tepung dan ratakan adunan di atas pan supaya nipis.
- Setelah masak dan rangup. Bolehlah dihidangkan dengan sos pencicah.
No comments
Post a Comment