Seafood Korean Pancake (Haemul Pajeon)

Sunday, March 10, 2019



Bahan-bahan

a) Adunan
  • 2 cawan tepung
  • 1/2 tepung jagung
  • 1 biji telur
  • 1 sudu stok ikan bilis
  • 1 1/2 cawan air sejuk
  • Segenggam tauge
  • Segenggam carrot (potong julienne) 
  • Segenggam bayam
  • 1/2 cawan seafood 
  • Garam 
  • Minyak masak untuk menggoreng
b) Sos Pencicah
  • 4 sudu besar kicap cair (masin)
  • 1sudu kecil air
  • 1 sudu kecil gula
  • 2 sudu kecil minyak bijan
  • 1 sudu kecil sesame seeds
Cara-Cara
  1. Campurkan stok ikan bilis dengan air. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung untuk membuat adunan.
  2. Masukkan satu biji telur. Kacau rata. 
  3. Masukkan sayur-sayuran dan seafood dan kacau sampai sebati. 
  4. Masukkan garam secukup rasa. 
  5. Panaskan minyak di atas pan. Masukkan adunan tepung dan ratakan adunan di atas pan supaya nipis. 
  6. Setelah masak dan rangup. Bolehlah dihidangkan dengan sos pencicah. 


No comments

Post a Comment