Nasi
- 3 cawan nasi
- 3 helai daun limau nipis
- 1/4 sudu serbuk kunyit atau pewarna biru
Sambal Tumis
- 1 tin santan (400mL)
- 1 biji bawang merah (saiz besar)*dikisar
- 4 ulas bawang putih *dikisar
- 2 batang serai *dititik
- 3 sudu cili kering kisar
- 1/4 cawan air
- 1 keping asam keping
- Gula secukup rasa
- Garam secukup rasa
- 1 sudu kecil budu - optional
Sambal Kelapa Ikan
- 1 1/2 cawan kelapa parut
- 1 ekor ikan mackerel
- 1 batang Serai *dikisar
- 1/4 biji bawang merah *dikisar
- 1 sudu lada hitam
- 1 biji limau nipis
Sambal Cili Padi
- 1 genggam cilipadi
- 1/2 cawan cuka makan
- 1/4 cawan air
Ulam-ulaman
- Kubis
- Daun kesum
- Kacang panjang
- Tauge
Ulam-ulaman dipotong halus
Cara - cara
Nasi
- Bersihkan
nasi. Kemudian masukkan kunyit atau pewarna biru dan kacau sebati.
Masukkan daun limau nipis dan masukkan air mengikut sukatan nasi
biasa.
Sambal tumis
- Panaskan
minyak masak. Setelah minyak panas, masukkan serai yang ditumbuk dan
biarkan sehingga naik bau.
- Tumiskan
bahan kisar (bawang merah, bawang putih, dan serai). Kacau sehingga
sedikit garing.
- Masukkan
cili kering. Kacau sehingga pecah minyak.
- Setelah
pecah minyak, masukkan santan dan air. Kacau sehingga mendidih.
- Masukkan
asam keping dan budu.
- Tambah
gula dan garam secukup rasa. Kacau sebati sehingga sambal menjadi sedikit pekat.
Sambal Kelapa Ikan
- Rebus
ikan. Setelah ikan masak, toskan ikan dan keluarkan tulang dari ikan.
- Sangan
kelapa menggunakan api sederhana. Kacau sehingga kelapa menjadi
garing.
- Kisar
kelapa bersama isi ikan sedikit demi sedikit.
- Campurkan
kelapa sangan, isi ikan, serai, lada hitam, dan bawang merah.
- Perahkan
limau nipis, dan garam. Kacau sehingga sebati.
Sambal Cili Padi
- Kisar cili, cuka dan air dan tambahkan garam secukup rasa.
Boleh pairkan Nasi Kerabu dengan daging bakar, ayam bakar, ataupun ikan celup tepung. Telur masin jangan lupa :)
Very delicious, thank you for sharing!
ReplyDelete